Podcasts pel 2023

Publicado el 13 de enero de 2023, 2:21

Ja som gairebé a meitat del mes de gener i encara no havia fet cap post per estrenar l’any. Per ara, els temes del 2023 no m’han inspirat gaire a l’hora d’escriure, si bé és cert que el més destacat és que hem presenciat l’enèsim cop d’estat de la ultradreta amb el suport de la CIA a Llatinoamèrica, en aquest cas al Brasil. Per sort, ha quedat en intent, en una pallassada com la dels trumpistes l’any 2020. El líder ultradretà brasiler està establert a Miami, feu de la reacció llatinoamericana que van popularitzar els gusanos cubans, i per ara no controla els estaments clau de l’estat brasiler.

Fet aquest incís, avui vinc a parlar d’un tema que no té res a veure ni amb l’actualitat ni amb la geopolítica. Per estrenar l’any porto una llista de vuit podcasts que, si més no per a mi, seran imprescindibles aquest 2023:

 

  • La Base: la sorpresa positiva del 2022. Un espai que analitza l’actualitat política des de l’esquerra, i sempre incidint en el tractament informatiu que li donen els mitjans. Darrerament també hi ha una secció molt bona de geopolítica i mitjans focalitzada sobretot en Amèrica llatina. Torna el proper dilluns, 16 de desembre, després de l'aturada nadalenca.
  • La Sotana: vaig començar a seguir-los a Ona de Sants quan no eren ningú, i ara que tots els integrants ja estan ben col·locats a la CCMA o al Grupo Godó, per sort el programa continua sent un imprescindible cada setmana. La Sotana és un espai on poden alliberar-se i dir el que no diran a TV3 o RAC1. A més, el ritme és ràpid, les seccions son divertides i els convidats acostumen a ser encertats. 
  • En guàrdia: per mi, un podcast que defineix perfectament què ha de ser un servei públic, en aquest cas per apropar episodis monogràfics d’història a l’audiència. L’any passat van parlar de temes tan apassionants com l’IRA, Manuel de Pedrolo, García Oliver, Cleòpatra (la pel·lícula), la violència policial durant la Transició, el segrest d’Aldo Moro…
  • A les portes de Troia: un altre podcast d’història, en aquest cas més local. Té el mateix format d’episodis monogràfics, si bé els temes que han anat tocant darrerament em resulten menys interessants que els que feien al principi. Amb excepcions, ja que fa poc van parlar de Gramsci, per exemple.
  • Linterna de Diógenes: programa també d’història, tot i que aquest té un biaix de classe i se centra sobretot en la història de les classes populars. Té un caire divulgatiu, tot i que amb reflexions més profundes que els dos podcasts anteriors, i el format acostuma a ser una conversa entre el conductor (Arkaitz) i el convidat, que generalment tracta d’un tema concret. Els convidats son gent coneguda com Xavier Domènech o Carlos Taibo, però també persones que formen part de col·lectius, gent menys coneguda que ha escrit algun llibre, etc.
  • El Búnquer: d’aquest podcast de Catalunya ràdio només escolto la primera meitat, en què el Jair Domínguez i en Peyu expliquen la biografia d’alguna persona famosa i el públic ha de decidir si aquesta és acceptada al búnquer, o no. Les biografies estan explicades amb gràcia i amb molt poc filtre, per això les trobo interessants.
  • Crims / La nit més fosca: vaig entrar al mon del podcast gràcies a Tor i, tot i que m’he distanciat bastant del boom del true crime, he d’admetre que aquests dos programes son interessants. Vaig avorrir ràpid el Crims de la tele, però el de la ràdio té episodis realment bons. La nit més fosca és un programa més local, però expliquen casos originals i remots.

 

Aquesta tria és, en realitat, el que he escoltat el 2022 i que continuaré escoltant el 2023. Enguany confio descobrir algun podcast nou que sigui interessant. És difícil, ja que hi ha hagut un boom del podcast i hi ha moltíssima merda rulant per internet, bàsicament gent a qui li encanta escoltar-se i explicar la seva vida. Però, entre tanta palla, és cert que de tant en tant descobreixes alguna joia que t'enganxa. I, si no, seguirem escoltant el de sempre.

Añadir comentario

Comentarios

Todavía no hay comentarios

Crea tu propia página web con Webador