Aquesta setmana s’han celebrat eleccions al Nord d’Irlanda, als 6 comtats de l’Ulster que administrativament encara formen part del Regne Unit. Estem més que avesats als moments històrics i aquesta vegada no ha sigut l’excepció: per primera vegada des de la partició de l’illa, un partit nacionalista irlandès (concretament, el Sinn Féin) ha guanyat les eleccions.
Abans de fer hipòtesis amb els resultats, s’ha d’entendre per què una illa tan fantàstica com Irlanda té un mapa polític tan desfigurat com l’actual, on 26 comtats formen part de la República d'Irlanda i els altres 6 formen part del Regne Unit. Això succeeix des de l’any 1921, com a conseqüència de la Guerra d’Independència que els irlandesos van lliurar contra els ocupants britànics. Una de les condicions que van imposar els anglesos per signar un tractat de pau i reconèixer la futura independència d’una part de l’illa va ser que s’acceptés una partició territorial que afectava a 6 dels 9 comtats de la província històrica de l’Ulster, concretament aquells en què la presència de colons anglesos era més nombrosa.
L’acceptació o no del polèmic Tractat anglo-irlandès va provocar una escletxa tan gran dins la societat irlandesa que fins i tot va desembocar en una guerra civil entre els pro-tractat i els que s’hi oposaven frontalment. Des de llavors, els 6 comtats de l’Ulster continuen pertanyent al Regne Unit, però ara pren més força que mai la reivindicació històrica de la reunificació de l'illa.
Vaig llegir en un llibre d’història del Nord d’Irlanda dels 90’s una hipòtesi que sembla que tenia sentit: els 6 comtats sempre havien estat de majoria unionista, però la situació mica en mica s’anava revertint gràcies a que els ciutadans republicans tenien unes taxes de natalitat força més elevades que els seus veïns i rivals. Aquestes eleccions han confirmat la teoria i, per primera vegada, han revertit la tendència demogràfica, atorgant la victòria electoral a un partit republicà.
Ara cal veure què passarà. Podrà governar el Sinn Féin, que compta entre els seus membres electes amb antics voluntaris de l’IRA com Gerry Kelly? I si ho fa, podrà dur a terme l'aclamat referèndum de reunificació que suposaria integrar els comtats d'Antrim, Armagh, Derry, Down, Fermanagh i Tyron a la República? Campanyes com Yes for Unity ja fa temps que hi treballen pensant en l'hora de la veritat. I, per sort, sembla que aquest dia pot arribar.

Añadir comentario
Comentarios